top of page

Karamelinis sūrio pyragas su moliūgų kremu

1 RECEPTAS

INGREDIENTAI trapiam pagrindui:

85 g šalto sviesto

80 g cukraus

120 g miltų

30 g migdolų miltų

15 g kakavos

Žiupsnis druskos

10 g vandens (tik jei trupiniai atrodys per sausi)

Papildomi 30 g sviesto pagrindo surinkimui

IMG_4856.JPG
lasas_3 copy.png
IMG_4854.JPG
lasas_3 copy.png

​Gaminimas:

  1. Sviestą supjaustyti kubeliais ir sudėti į plakimo dubenį. Ten pat suberti cukrų ir pradėti plakti. Geriausia tai daryti plokščiu antgaliu. Jei tokio neturi, tiks bet koks kitas, kuris sujungs visus ingredientus.

  2. Miltus sumaišyti su migdolų miltais, kakava ir druska. Viską suberti į sviesto plakinį.

  3. Plakti tol, kol pasimatys drėgni trupiniai. Juos sudėti į maistinę plėvelę (aš sąmoningai nespaudžiu, neformuoju) ir padėti į šaldytuvą mažiausiai 1h.

  4. Po to laiko kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 170C. Reikės 10-15min.

  5. Kai trupiniai iškeps ir pravės, sudėti juos į trintuvą ir sumalkti iki visiškai smulkių trupinukų. Įmaišyti 30 g lydyto sviesto ir gautą drėgną masę sudėti į 21cm skersmens kepimo formą. Rekomenduoju prieš tai iškloti ją kepimo popieriumi. Trupinius gerai prispausti ir kuriam laikui atidėti į šoną.

INGREDIENTAI sūrio masei:

750 g grietinėlės sūrio (pvz. Philadelphia ar bet koks jos atitikmuo)

2/3 stiklinės cukraus (aš naudoju rudąjį)

2 šaušteliai vanilės ekstrakto

3 kiaušiniai

125 ml grietinėlės (pusė mažo indelio)

2 šaukštai kukurūzų krakmolo (jei praleisi, nieko baisaus, tik gali pailgėti kepimo laikas, kol pyrago viršus nebebus toks skystas)

200 g dulce de leche (jei nenori jo gaminti, gali naudoti Rududu)

Gaminimas:

  1. Visus ingredientus sudėti į dubenį ir išmaišyti šluotele. Galima plakti mikseriu, bet kuo trumpiau! Jei labai „įorinsi“ sūrio masę, ji kepdama stipriai pakils ir po to subliukš. O mums reikia kuo lygesnio paviršiaus.

  2. Orkaitę įkaitinti iki 160C. Režimas: viršus-apačia.

  3. Ant trapaus pagrindo supilti karamelinę sūrio masę. Aš papildomai dar šiek tiek karamelės užpyliau ant viršaus ir paskirsčiau ant paviršiaus.

  4. Kepti 45-60min. Viršus pajudinus gali drebėti kaip pudingas ar panna cotta, bet neturi būti skystas. Jei taip būtų, kepti dar 15min arba daugiau. Daug priklauso nuo naudojamų produktų ir orkaitės.

lasas_3 copy.png
IMG_4848.JPG

INGREDIENTAI moliūgų kremui:

250 g mascarpone (mažas indelis)

100 g grietinėlės (36%)

250 g moliūgo piurė*

1 apelsino žievelė

3 šaukštai cukraus

2 šaukšteliai cinamono

¼ šaukštelio imbiero

 

Gaminimas:

  1. Visi produktai turi būti tiesiai iš šaldytuvo.

  2. Mascarpone, grietinėlę ir cukrų išplakti iki standaus kremo.

  3. Po to įmaišyti moliūgo piurė, apelsino žievelę ir prieskonius. Plakti iki vientiso kremo.

  4. Sudėti ant iškepto sūrio pyrago ir dar kurį laiką vėsinti šaldytuve.

  5. Viršų galima papuošti riešutais, apelsino žievelėmis ar kitais patinkančiais priedais.

 

Skanaus!!

 

*Kaip paruošti moliūgo piurė?

Lengviausias būdas – perpjauti moliūgą per pusę ar tiesiog labai stambiais gabalais. Padėti ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, minkštimu į apačią.

Kepti 160C temperatūroje, apie 1h. Jei gabalas labai didelis – kepti ilgiau.

 

Koks moliūgas tinkamiausias?

Bet koks! Tik dėl ryškesnės spalvos ir piurė tirštumo, man labiau patinka naudoti sviestinį arba muskatinį moliūgą. Nuotraukose matote pyragą, į kurio kremą įmaišiau dažniausiai Lietuvoje sutinkamą, paprastą oranžinį.

IMG_4851.JPG
lasas_3 copy.png
bottom of page